Szkolenie dla osób uczestniczących w wykonywaniu procedur z wykorzystaniem zwierząt
Pracownicy zwierzętarni Wydziału Biologii zapraszają osoby uczestniczące w wykonywaniu procedur z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych na szkolenie niezbędne do uzyskania wyznaczenia dla osoby uczestniczącej w procedurach z wykorzystaniem zwierząt. Podczas ośmiogodzinnego ...
Czytaj więcej
Kurs dla kandydatów na klasyfikatora grzybów
W wybranych latach, we wrześniu organizowany jest Kurs dla kandydatów na klasyfikatora grzybów. Dla uczestników przewidziana jest możliwość podejścia do egzaminu i uzyskania certyfikatu. W edycji 2022 wszyscy uczestnicy uzyskali ...
Czytaj więcej
Badanie zawartości, składu i fluorescencji chlorofili – wykorzystanie w badaniach na organizmach fotosyntetyzujących
Chlorofile są podstawowymi barwnikami roślinnymi zaangażowanymi w proces fotosyntezy. W oferowanym kursie zaprezentowane będą współczesne metody prepartyki i analizy zawartości oraz składu chlorofili. Na zajęciach uczestnicy samodzielnie przeprowadzą izolację chloroplastów ...
Czytaj więcej
Preparatyka prób do transmisyjnej mikroskopii elektronowej – materiał biologiczny utrwalany metodą chemiczną
Najlepszą metodą poznania ultrastruktury komórek jest obserwacja preparatów w transmisyjnym mikroskopie elektronowym. Aby samodzielnie przygotować próbki materiału biologicznego do obserwacji w TEM, weź udział w kursie, który oferujemy na zamówienie. ...
Czytaj więcej
Elektroforeza denaturująca i immunodetekcja białek techniką Western-Blot
Podczas zajęć uczestnicy samodzielnie przeprowadzą elektroforezę denaturującą białek błonowych i rozpuszczalnych wraz z immunodetekcją wybranych protein. Kurs dedykowany jest studentom wyższych lat, doktorantom i pracownikom naukowym, którzy w swojej pracy ...
Czytaj więcej
Analiza zawartości i składu karotenoidów w żywności, preparatach leczniczych i próbkach biologicznych
Karotenoidy to żółte, czerwone i pomarańczowe barwniki organiczne syntetyzowane przez rośliny, glony, ale również niektóre bakterie i grzyby. U wielu zwierząt, w tym człowieka, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. ...
Czytaj więcej