Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Analiza zawartości i składu karotenoidów w żywności, preparatach leczniczych i próbkach biologicznych

Głównym celem kursu jest przygotowanie uczestników do samodzielnej ekstrakcji, identyfikacji i oznaczenia zawartości głównych klas barwników z grupy karotenoidów.

  1. samodzielna ekstrakcja karotenoidów z różnorodnego materiału;
  2. oznaczenie zawartości karotenoidów metodą spektrofotometryczną w przeliczeniu na mokrą i suchą masę;
  3. rozdział karotenoidów metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz chromatografii cienkowarstwowej;
  4. identyfikacja klas karotenoidów w otrzymanym chromatogramie i ich integracji.

Spektrofotometr UV-vis, wirówki laboratoryjne, wytrząsarki laboratoryjne, wyparka rotacyjna, chromatograf cieczowy.

  1. ekstrakcja karotenoidów;
  2. oznaczenia zawartości karotenoidów;
  3. chromatograficzny rozdział karotenoidów;
  4. identyfikacja karotenoidów i integracja chromatogramów.

Po ukończeniu zajęć uczestnik będzie:

  1. potrafił przeprowadzić procedurę ekstrakcji karotenoidów z różnorodnego materiału bogatego w tę grupę związków oraz prawidłowo przechowywać otrzymane próby;
  2. potrafił określić zawartość karotenoidów w badanym materiale;
  3. umiał zidentyfikować poszczególne klasy karotenoidów w badanej próbie oraz określić ich proporcjonalny udział.

Kurs przeznaczony dla pracowników jednostek naukowych, doktorantów, pracowników firm farmaceutycznych i kosmetycznych

Formularz zgłoszenia na szkolenie:

Elektronicznie Pobierz formularz pdf