Analiza zawartości i składu karotenoidów w żywności, preparatach leczniczych i próbkach biologicznych
Głównym celem kursu jest przygotowanie uczestników do samodzielnej ekstrakcji, identyfikacji i oznaczenia zawartości głównych klas barwników z grupy karotenoidów.
Szczegółowe cele kursu:
- samodzielna ekstrakcja karotenoidów z różnorodnego materiału;
- oznaczenie zawartości karotenoidów metodą spektrofotometryczną w przeliczeniu na mokrą i suchą masę;
- rozdział karotenoidów metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz chromatografii cienkowarstwowej;
- identyfikacja klas karotenoidów w otrzymanym chromatogramie i ich integracji.
Specjalistyczny sprzęt/urządzenia/oprogramowanie wykorzystywane podczas kursu:
Spektrofotometr UV-vis, wirówki laboratoryjne, wytrząsarki laboratoryjne, wyparka rotacyjna, chromatograf cieczowy.
Skrócony opis programu zajęć:
- ekstrakcja karotenoidów;
- oznaczenia zawartości karotenoidów;
- chromatograficzny rozdział karotenoidów;
- identyfikacja karotenoidów i integracja chromatogramów.
Efekty kształcenia/korzyści dla słuchaczy:
Po ukończeniu zajęć uczestnik będzie:
- potrafił przeprowadzić procedurę ekstrakcji karotenoidów z różnorodnego materiału bogatego w tę grupę związków oraz prawidłowo przechowywać otrzymane próby;
- potrafił określić zawartość karotenoidów w badanym materiale;
- umiał zidentyfikować poszczególne klasy karotenoidów w badanej próbie oraz określić ich proporcjonalny udział.
Przeznaczenie kursu:
Kurs przeznaczony dla pracowników jednostek naukowych, doktorantów, pracowników firm farmaceutycznych i kosmetycznych